K návštěvě A. Babiše v Jílovém

Vládní delegace přijela do Jílového propagovat stavbu, která je zbytečná, a jejíž realizace spíše jen odvádí pozornost a prostředky od efektivnějšího řešení. Datum započetí výstavby, které zde padlo, je zcela nereálné.

Dne 17. července navštívil Jílové premiér A. Babiš v doprovodu ministrů dopravy a životního prostředí, ředitele Ředitelství silnic a dálnic a hejtmanky Středočeského kraje. Setkal se zde se starosty obcí ležících na trase středočeského úseku dálnice D3 a se zástupcem spolku Alternativa středočeské D3 (AD3). Veřejnost nebyla na jednání připuštěna a nemohla se zúčastnit ani tiskové besedy. Přesto se obyvatelé Jílového i dalších obcí na setkání dostavili a více než dvě hodiny cca 200 lidí vybavených transparenty demonstrovalo svůj odpor proti dálnici a ničení krajiny.

O co na uzavřeném jednání šlo? Premiérova cesta byla pojata jako propagace dálnice. V Jílovém premiéra konfrontovala AD3 se svými požadavky a také s vadami dálničního projektu, kvůli nimž by dálnice pro své okolí znamenala značnou hrozbu. Ačkoli premiér i ministři argumentům naslouchali se zájmem, na jednání, jež bylo v režii ministerstva dopravy, nebyl kritickému pohledu na dálnici dán dostatečný prostor. Potvrdil se tak stav, kdy protežování problematická dálnice absurdně zastiňuje potřebnou modernizaci silnice I/3, jež by dopravní problémy regionu mohla vyřešit podstatně levněji a v dohledné době – zatímco dálnice by tyto problémy spíše zhoršila, neboť by do daného území přitáhla další dopravu (včetně zahraničních kamionů) a způsobila by živelný rozvoj developerských projektů.

Na setkání premiér uvedl jako termín zahájení výstavby tohoto dálničního úseku rok 2024. Toto datum, které premiér získal z vyjádření Ministerstva dopravy, je však zcela nereálné. Schvalovací proces středočeské D3 je totiž – přestože se o dálnici mluví již několik desítek let – prakticky na samém začátku a nabírá zpoždění. Projekt má za sebou zanesení do zásad územního rozvoje Středočeského kraje (ZUR, aktuálně přezkoumáváno správním soudem), posouzení vlivu na životní prostředí EIA (ovšem připravené na základě zastaralých podkladů; proces EIA se bude částečně opakovat.). Nyní se připravuje dokumentace pro územní rozhodnutí (krátce po neúspěšném zahájení bylo přerušeno). Záměr dosud neprošel řízením o výjimkách z ochrany zvláště chráněných druhů. Záměr tedy neprošel ani územním řízením (včetně závazných stanovisek a vyjádření všech dotčených subjektů), nemá dokumentaci pro stavební povolení a pochopitelně ani stavební povolení a vypořádání vztahů s vlastníky dotčených pozemků.

Předseda AD3 Roman Andres situaci komentoval slovy: „Proč premiér hájí projekt, o kterém se předem ví, že je vadný, a který místní už téměř 30 let odmítají? Neodpověděl nám, jaká je ekonomická výhodnost podezřele vysoké investice 60 miliard Kč do středočeské D3 pro stát. Přitom už v dohledné době Jihočeský kraj obslouží dálnice D4, stávající silnice I/3 a IV. železniční koridor. Jaké přínosy vyváží tak obrovské náklady a ztráty?“ Podle AD3 se nejedná o ojedinělý přešlap, ale o systematickou snahu Ministerstva dopravy prosadit dopravní stavby bez ohledu na názory veřejnosti.

Proti stavbě dálnice se v tuto chvíli ostře staví již 11 obcí na trase a řada souvisejících správních úkonů je napadána soudně. Proti dálničnímu řešení se už v minulosti postavili další zástupci dalších politických stran (např. Věslav Michalik, STAN, starosta Dolních Břežan) či Josef Vacek (KDU-ČSL). Důležité je říci, že nejde o to, kdo by si dálnici přál či nepřál, o osobní sympatie či antipatie vůči stavbě. Jde o zákonný aspekt stavby, zda je projekt dobře připravený, zda ho jeho političtí propagátoři dostatečně znají a zda bude středočeská D3 pro území regionu i celé ČR a jeho obyvatele prospěšná. O tom lze dosti pochybovat.

Pavel Šidák Alternativa D3

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial